11 Şubat 2014 Salı

HARBİYE ASKERİ MÜZESİ


Bence İstanbul'da görülmesi gereken en güzel müzelerden biridir HARBİYE ASKERİ MÜZESİ.



Yüce Atatürk'ün "TARİHİNİ BİLMEYEN MİLLETLER YOK OLMAYA MAHKUMDUR" sözü benim için çok değerlidir. O nedenle elimizden geldiğince çocuklarımıza tarihimizi anlatmak ve görsel olarak görebilecekleri yerlere götürmek çok önemlidir benim için.

Harbiye Askeri Müzesi'de bunlardan bir tanesi. Giriş ücreti 5,90 TL
Müze Pazartesi-Salı günleri hariç saat 09.00 - 17.00 arası açık.





Müzede yaklaşık 5.000 eser sergileniyor. Dönem, konu gibi değişik açılardan ele alınarak gruplandırılan bu zengin koleksiyonda; silahlar, askeri kıyafetler, çadırlar, bayraklar ve sancaklar ile benzeri türde çok değişik askeri kültür varlıkları yer almaktadır. Bunlar arasında ahşap ve maden süsleme sanatının güzel örneklerini oluşturan tüfek, tabanca, top ve kılıçlar, zarif süslemeleri ve kitabeleriyle zırhlar, kalkanlar ve miğferler, Osmanlı ordusunun görkemini vurgulayacak nitelikteki altın görünümünde tombaklar ve Osmanlı saray çadırlarının en nadide örnekleri burada bulunuyor. Özellikle erkek çocuklarının ilgisini çekeceğini düşünüyorum.

























Ayrıca müzede Pazartesi ve Salı hariç her gün saat 15.00'de ilk bahar ve yaz aylarında bahçede, kış aylarında ise içeride Mehteran Konseri veriliyor. Kısa ama muhteşem bir konser bence.






















Benim için en özel olanı bu sınıftı. Ata'mızın günlüklerinde "Harbiye Askeri İdadi"sindeki sınıfından bahsederken arka bahçeye açılan kapıya en yakın sınıftı diye not aldığı için kapının tam karşısında bulunan sınıfı Ata'mızın sınıfının görünümüne çevrilmiş. Sınıf arkadaşları öğretmeni hatta sobasının bile bir kopyasını yapmışlar. Efe bal mumu heykellerden biraz korktu ve Atatürk'ün genç halini pek bilmediği için yanında oturanın o olmadığını söyledi :)






Efe çok küçük yaştan itibaren müzeleri ve tarihi yerleri gezmeye başladığından dolayı çok seviyor müze ortamlarını tabi soruları da hiç bitmiyor. Mesela eğer vapur seyahati yapıyorsak burası Topkapı Sarayı, şurası Galata Kulesi deyip beni çok mutlu ediyor açıkçası.

Müzede sergilenen panoramalar onu çok etkiledi mesela. İki üç gün sonra bile neden savaşmışlar savaş hiç güzel bir şey deyip üzüldüğünü belli etti. Bende onun yaşına uygun açıklamaya çalıştım durumu.

Müze çok büyük ve gezmek çok zaman alıyor yani öyle bir saatte gezilecek bir yer değil. Bu nedenle arada bir mola vermek isterseniz içeride bir kafeterya ve bahçede fast food yapan bir büfe var.

Adres : Valikonağı Caddesi, Harbiye İstanbul
Tel : 0212 233 27 20

Sevgiyle kalın,

Banu SARGUN KOÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder